Szolnokra és Jászberénybe is kerül trükkös trafibox

Megosztás

Még mindig a gyorshajtás a közúti balesetek legfőbb oka, ez ellen pedig leginkább traffipax eszközökkel tudnak küzdeni a hatóságok. Idén országszerte 48 fix sebességmérőt helyeznek ki, közte egyet-egyet Szolnokra és Jászberényben.

Költséghatékony megoldásként újabban trafiboxokat helyeznek ki sebességmérésre. Ezek lényege, hogy vagy van bennük valós mérőeszköz, vagy nincs. Kívülről ezt nem lehet megmondani, a közlekedők pedig (elvileg) nem tudják, hogy melyik doboz üres és melyik mér valójában. A másik ok, amiért ezek hatékonyak, mert könnyen forgathatók, így a másik irányt is lehet velük mérni.

A Vezess.hu összeszedte, hogy hol találhatóak jelenleg ilyen trafiboxok az országban, valamint azt is megnézték, hogy hol fognak még továbbiakat telepíteni 2023 folyamán. Jelenleg 46 darab ilyen eszköz van fixen kihelyezve Magyarországon, idén pedig további 48 darabot telepítenek a tervek szerint.

A készülékházakat mindenhol a helyi önkormányzatok kezdeményezésére és az ő pénzükből állítják fel a rendőrök, akik aztán működtetik a traffipaxokkal együtt. Nagykanizsán volt az első ilyen eszköz, egy helyi újság szerint 612 ezer forintba került, évente pedig 76 ezer forint a működtetése.

Szolnok megyében eddig nem volt ilyen trafibox, most viszont egyből kettő is lesz belőle. Mégpedig Szolnokon és Jászberényben.

Előbbi helyen a Karinthy Frigyes út 88-90. szám elé, míg utóbbi helyen a Kossuth Lajos út 87. számhoz kerül trafibox, amelyben esetenként előfordulhat mérőeszköz is.

Forrás: alapjárat.hu

Fotó: police.hu

Kapcsolódó cikkek